Deti Ivany Boórovej by sa mali do konca roka vrátiť na Slovensko

17.11.2012 Celý región

Londýn/Bratislava 16. novembra (TASR) - Maloletí synovia Ivany Boórovej by sa mali sa do konca roka vrátiť na územie Slovenska. Vyplýva to z dnešného pojednávania na Britskom kráľovskom súde, ktorý sa dnes po tretí raz vrátil k znovuotvorenému prípadu odobratých detí slovenskej matky. Chlapcov by mali zveriť do opatery starej mamy Eleonóry Študencovej. Predtým, ako k tomu dôjde, by však ešte Slovensko malo na súde doplniť niektoré potrebné materiály.

"Britský súd si od slovenských úradov vyžiadal ešte informácie, týkajúce sa toho, ako bude o deti postarané v zmysle, že akú škôlku budú navštevovať, kde budú mať akého lekára a ďalšie informácie, ako termín, spôsob presunu, kto ich preberie, prípadne, kde sa tak stane a podobne," povedal pre TASR Michal Jurči z tlačového odboru rezortu práce. Slovenské úrady by mali tieto informácie podľa neho dodať čo najskôr, pričom sa zrejme stanú súčasťou písomného rozhodnutia súdu, aby boli záväzné.

Ivana Boórová prišla o svojich dvoch maloletých chlapcov pred viac ako dvoma rokmi. Detí jej odobrali pre podozrenie zo sexuálneho zneužívania. Potom, ako sa o prípad aktívne začali koncom leta zaujímať slovenské médiá, sa podarilo prípad vrátiť späť pred súd. O vrátenie detí na Slovensko sa aktívne zasadzoval napríklad aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) či Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže, ktoré má túto problematiku na starosti.
 

Vyberte región